U podnóża malowniczych Gór Sowich oraz na Wzgórzach Włodzickich od siedmiu lat odbywa się regularnie festiwal sprowadzający kulturę wysoką na prowincję. Zainicjowane przez Olgę Tokarczuk w 2015 roku Góry Literatury początkowo miały charakter lokalny. Pierwsze kameralne spotkanie odbyło się na tarasie Noblistki i na otaczającej go łące. Goście rozsiedli się na snopkach siana i rozmawiali o literaturze...

Tekst alternatywny pod SEO i pod WCAG np.: Na zdjeciu widać krajobraz jakiejś wsi X, idzie ludzi przez łąkę, z tyłu widać drzewa.
Spacer z Beatą Maciejewską. fot. ...

Wydarzenie o początkowo skromnych aspiracjach rozrastało się z roku na rok. Obecnie na ziemi kłodzkiej w okresie letnim gromadzą się osoby w różny sposób związane ze sztuką oraz najmłodsi czytelnicy
z rodzinami, dla których również przygotowywane są liczne atrakcje – między innymi warsztaty, wycieczki rowerowe czy spacery po okolicznych wzniesieniach oraz wieczorne śpiewy ludowe i występy profesjonalne.

Festiwal rozrósł się kalendarzowo i przestrzennie – wydarzenia mają miejsce w Nowej Rudzie, w Ludwikowicach Kłodzkich, w Sokołowsku, w Świdnicy oraz w wałbrzyskim Zamku Książ i w ścinawskim Zamku Sarny. Lokalna przygoda zyskała rangę międzynarodową, czego ukoronowaniem jest uhonorowanie Nagrodą Kulturalną Śląska 2021.

Celem Gór Literatury jest otwarcie się nie tylko na literaturę, lecz także na zagadnienia związane z prawem, ze zwierzętami, ze zmianami klimatycznymi, z feminizmem oraz z sytuacją na arenie międzynarodowej. Podejmujemy tematy aktualne i ważne, dyskutujemy i wymieniamy się opiniami. Festiwal jest miejscem bez tabu.

Góry Literatury mają międzynarodowy charakter – w czasie siedmioletniej już tradycji ugościły między innymi Noblistkę białoruskiego pochodzenia, Swietłanę Aleksijewicz, bułgarskiego pisarza, Georgina Gospodinowa, członkini Budesratu, Katję Meier oraz autorkę niemiecką, Roswithę Schieb. Co roku zapraszamy również tłumaczy Olgi Tokarczuk, by dzielili się swoim translatorskim doświadczeniem. W ubiegłym roku gościliśmy Marynę Szodę, Lisę Palmes oraz Lothara Quinkensteina.

Organizatorami wydarzenia są: Stowarzyszenie Kulturalne „Góry Babel”, miasto i gmina Nowa Ruda, zaś gospodarzami – Karol Maliszewski i Olga Tokarczuk. Od 2021 roku Fundacja Olgi Tokarczuk jest współorganizatorem festiwalu, zaś od 2022 – jego głównym organizatorem.