Na zbiegu ulicy Krzyckiej i Zimowej w latach dwudziestych ubiegłego wieku zbudowano dom – dom znany obecnie pod nazwą Willa Karpowiczów. Pomimo funkcjonującego w dyskursie medialnym określenia, obiekt skrywa również opowieści innych mieszkańców.

Działka przy Krzyckiej 29 należała niegdyś do Georga Schneidera, niemieckiego architekta, projektanta m.in. wrocławskiego Domu Handlowego „Feniks”. Inwestorem i prawdopodobnie pierwszym lokatorem willi był mistrz piekarski, Gustav Schwarz. Następnie zamieszkała ją rodzina Dresnerów – związana z Dolnośląskim Teatrem Żydowskim tłumaczka z jidysz Anna Dresner oraz jej mąż Abraham, ossoliński redaktor techniczny. W przedwojennych murach wychowywały się ich córki: Maja i Ora. I chociaż Ora wyemigrowała do Izraela jeszcze w latach sześćdziesiątych, trop po niej w postaci szkolnych zeszytów odnalazł się po kilku dekadach. Wspomnienia Ory Dresner umożliwiły uchylenie rąbka tajemnicy przedwojennego gmachu.

Willa Karpowiczów fot. Max Pflegel

Podczas poznawania historii domu natrafiono na listy Tymoteusza Karpowicza mieszkającego na Krzyckiej z żoną Marią. W treści korespondencji znalazło się pragnienie poety, które jest bliskie pragnieniu Fundacji Olgi Tokarczuk – by willa stała się przestrzenią dla literatów i tłumaczy z całego świata. Chęć zorganizowania miejsca przyjaznego twórczej pracy jest w założeniu FOT działaniem prymarnym.

Prace remontowo-rewitalizacyjne dobiegły końca pod koniec 2021 roku. W budynku zastosowano nowoczesne i ekologiczne rozwiązania oraz udogodnienia dla osób z niepełnosprawnościami. W trzech kondygnacjach mieszczą się: biblioteka, sekretariat, kuchnia, pokoje rezydencyjne, biuro pracowników fundacji oraz gabinet Olgi Tokarczuk. Za niedługo zostanie również otwarta restauracja oraz ogród, w którym zachowano liczne drzewa owocowe oraz piękną magnolię. Otwarte zielone przestrzenie będą miejscem spotkań wrocławian i odwiedzających miasto turystów.

Od końca 2020 roku staramy się poznać historię tego niezwykłego miejsca. Kontynuujemy projekt „W moim domu mieszkał…”, którego celem jest zaznajomienie się z poprzednimi domownikami i ich opowieściami.

Od 2022 roku w budynku Fundacji Olgi Tokarczuk działa Kuchnia Sadu i Ogrodu Restauracji FTT – Foot Think Tank. FTT jest kolektywem powstałym w 2013 roku i działa głównie we Wrocławiu. To przede wszystkim ludzie z pasją tworzący wspólnie niesamowite rzeczy, łączą ekspertów z różnych obszarów nauki i sztuki.