Aukcja Okaleczonych Książek Noblistki to wydarzenie niezwykłe, bo stworzone z ogromną pomocą przeciwników Olgi Tokarczuk. Po wywiadzie dla „Corriere della Sera”, w wyniku kłamliwej manipulacji, zorganizowano akcję odsyłania książek autorce, znaną w siedzi jako #odeślijOldzeKsiążkę. Fundacja Olgi Tokarczuk postanowiła spożytkować tę nienawiść – w czasie aukcji udało się zebrać ponad 40 tysięcy złotych na cele charytatywne!

Bruno Schulz. Festiwal 2021 rozpoczął się 12 października Aukcją Okaleczonych Książek Olgi Tokarczuk, którą poprowadzili Irek Grin, przewodniczący Rady Fundacji OT i prezes Wrocławskiego Domu Literatury, oraz Mariusz Szczygieł, znakomity dziennikarz i pisarz.

Wywiad dla „Corriere della Sera”

Czerwcowy wywiad Olgi Tokarczuk dla „Corriere della Sera” w wyniku kłamliwej manipulacji, nagłośnionej jako zrównanie przez Tokarczuk sytuacji w Polsce z sytuacją na Białorusi, spowodował „wielką narodową akcję odsyłania książek” Noblistce. Naród okazał się około trzydziestoosobową, w większości anonimową grupą ludzi, którzy zdecydowali się nie tylko odesłać książki autorce, lecz także barbarzyńsko je zniszczyć. Nie chcieliśmy zatrzymywać zniszczonych książek dla siebie, więc postanowiliśmy zrobić coś dobrego.

Okaleczona książka. Napis: zwrot pani autorce z Ukrainy. fot. Max Pflegel
fot. Max Pflegel

Aukcja okaleczonych książek

Wystawiliśmy na licytację 22 okaleczone książki Noblistki i 1 audiobook „Gry na wielu bębenkach”. Oszczerstwa i zarzuty pojawiały się w różnych miejscach – na okładach, nad konkretnymi rozdziałami albo w dołączonych do przesyłek liścikach. Niektóre książki pocięto, inne pomazano, a jedne z nadesłanych „Księgi Jakubowe” przekrojono ostrym narzędziem.

Pomoc organizacjom: Miłość Nie Wyklucza i Lambda Warszawa

Aukcję okaleczonych książek Olgi Tokarczuk zakończyliśmy łączną kwotą: 40 322,43 zł! „Księgi Jakubowe”, na okładce których znalazła się wykreślona markerem obelga „OSZUSTKA”, „ZDRAJCA TARGOWICA” zostały wylicytowane za 5 101,00 zł!

Środki zebrane z licytacji zostały przekazane dwóm organizacjom wspierającym społeczność LGBT+: Miłość Nie Wyklucza oraz Stowarzyszeniu Lambda Warszawa. Miłość Nie Wyklucza jest organizacją pozarządową działającą na rzecz wprowadzenia równości małżeńskiej w Polsce bez względu na orientację psychoseksualną i tożsamość płciową. Z kolei Lambda Warszawa wspiera osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji również ze względu na orientację psychoseksualną lub tożsamość płciową oraz tych, którzy z tych powodów doświadczały bądź doświadczają dyskryminacji i przemocy.

Działania statutowe Fundacji Olgi Tokarczuk

Licytacja odbyła się zgodnie z założeniami statutowymi Fundacji Olgi Tokarczuk ze szczególnym uwzględnieniem § 7 ust. 6 statutu stanowiącym o „działalności upowszechniającej ochronę i rozwój wolności i praw człowieka związanej w szczególności z ochroną i promowaniem wolności słowa, swobodnej wymiany myśli i idei oraz równego traktowania, jak również przeciwdziałaniem dyskryminacji
ze względu na m.in. tożsamość, orientację seksualną i płeć”.

Serdecznie dziękujemy wszystkim wspierającym akcję!

Być może zainteresują Cię również…