Celem projektu „Powiedz to” jest praca z młodzieżą, rodzicami, nauczycielami i organizacjami pozarządowymi w zakresie sposobu komunikacji rodzinnej i szkolnej na temat orientacji seksualnej dzieci i młodzieży oraz języka, jakiego powinniśmy używać w rozmowach na ten temat.

Nasz projekt jest przedsięwzięciem edukacyjno-kulturalno-społecznym, odbywającym się w miejscowościach i wsiach Dolnego Śląska, składającym się z dwóch pasm. Pierwsze to spotkania ze znanymi artystami i osobami publicznymi, i opowieść o ich własnym coming-oucie, historii dojrzewania do tego gestu, układania własnej opowieści, problemów, jakie się z tym wiązały i wciąż wiążą. Te spotkania (w formie wykładów, wieczorów autorskich, projekcji filmów ze spotkaniami lub prelekcjami, koncertów ze spotkaniami z artystami) będą miały charakter otwarty dla publiczności, a lista gości, których zaprosimy zagwarantuje dużą widownię.

Drugim pasmem projektu będą zajęcia warsztatowo-seminaryjne. Ich charakter będzie bardziej zróżnicowany i zindywidualizowany. Ich celem jest praca w formie warsztatowej z rodzicami, nauczycielami i członkami organizacji pozarządowych nad językiem, którym powinno się posługiwać poruszając kwestie homoseksualności zarówno w intymnych sytuacjach rodzinnych, jak i publicznych sytuacjach szkolnych. Poprowadzą je eksperci: psychologowie społeczni i rodzinni, językoznawcy, naukowcy innych dziedzin, artyści i autorzy. W zależności od możliwości finansowych projektu być może rozszerzymy te seminaria na zajęcia z zainteresowaną młodzieżą i warsztaty rodzinne.

Powolne ograniczanie wolności polskiej szkoły i archaiczna forma edukacji skutkuje często napięciami pomiędzy młodym a starszym pokoleniem, niemożnością odnalezienia wspólnego języka, brakiem porozumienia, polaryzacją stanowisk, która nie jest przysłowiowym „nastoletnim buntem”, ale ma charakter radykalny, światopoglądowy i bardzo emocjonalny. Poszukiwanie i nauka wspólnego języka, opartego na szacunku do inności i próby wzajemnego zrozumienia to jedno z największych wyzwań Latającego Uniwersytetu Ludowego.

Być może zainteresują Cię również…